Corona-acties in de gemeente Leeuwarden
Ben je gestart met, of aangehaakt bij een initiatief dat kwetsbare inwoners ondersteunt? Laat het ons weten via vrijwilligerswerk@amaryllisleeuwarden.nl dan verspreiden we de boodschap verder!
Heb je ergens hulp bij nodig of wil je graag hulp aanbieden? Plaats je vraag of aanbod dan op SamenLeeuwarden.
In deze roerige tijden is het belangrijk om te kijken naar wat nog wel kan en mogelijk is. Zorg goed voor jezelf, maar denk ook aan een ander. Wees lief voor elkaar. Wil je mensen helpen? Of heb je zelf hulp nodig? Dit zijn de mogelijkheden lokaal en landelijk:
Lokale initiatieven
Leeuwarden Helpt
Iets doen voor een ander? Gemeente Leeuwarden brengt vraag en aanbod via online platform bij elkaar.
Uiteraard help je eerst de personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving zoals familie, buren en vrienden.
Wil je meer doen, geef je dan als kortstondig vrijwilliger op bij www.leeuwardenhelpt.nl
Ook als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan een praatje, een vrijwilliger die boodschappen voor je doet of je hond uitlaat kun je dit laten weten via www.leeuwardenhelpt.nl. Alle hulpvragen worden gebundeld en er wordt contact opgenomen wanneer er een geschikte vrijwilliger is gevonden. Uiteraard worden alle hulpvragen strikt vertrouwelijk behandeld.
Coronahulp Leeuwarden
Een Facebookpagina waar mensen die hulp nodig hebben of hulp willen bieden hun vraag of aanbod kunnen plaatsen.
https://www.facebook.com/groups/498371877784083/
Buurvrouw & Buurvrouw bus
De Buurvrouw&BuurvrouwBus is een legacy van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld in 2018. De focus van verbinden ligt nu op de rol en functie van "de buurvrouw" in onze mienskip. De aandacht gaat naar dak- en thuislozen, armoede, eenzaamheid en leed. Ook tijdens deze onzekere tijd waar eenzaamheid op de loer ligt staan zij klaar.
https://www.facebook.com/pg/Buurvrouw-Buurvrouw-Bus-108920357133803/about/?ref=page_internal
Heel Friesland belt (Sociaal Goud)
Als stichting strijden we tegen eenzaamheid onder onze ouderen, en hopen dat heel Friesland met ons meestrijdt door simpelweg een telefoontje te plegen!
Ben jij of ken jij iemand die behoefte heeft aan contact in deze turbulente tijden of wil je mee doen met #heelfrieslandbelt Vul het contactformulier in, dan koppelen wij de telefoonnummers. Want: digitaal bezoek is beter dan geen bezoek toch?
https://sociaalgoud.nl/heel-friesland-belt/
Daarnaast is er nog de Sociaal Goud app, dé applicatie die ouderen in verbinding brengt met de rest van samenleving. Via de app schakelen ouderen op een laagdrempelige manier iemand in voor het uitvoeren van een klusje. Dus kun je op dit moment geen boodschappen doen of ken je iemand download dan de app. https://sociaalgoud.nl/sociaal-goud-app/
Netwerk Time to Connect
Als Netwerk Time to Connect hebben we helaas onze reguliere werkzaamheden stil moeten zetten vanwege het Coronavirus. Om wel een helpende hand te kunnen bieden hebben we de actie #Coronahulp opgestart. Een manier waarbij vrijwilligers zich aan kunnen melden om hulp te bieden aan inwoners van Leeuwarden die door het virus de deur niet uit kunnen. Te denken valt aan het halen van boodschappen/medicatie, het uitlaten van de hond, maaltijden maken en brengen e.d.
Heb je hulp nodig, dan horen wij dat graag!
Tel: 06- 39569130
Web: www.netwerktimetoconnect.nl
Stamtafel telefooncirkel Camminghaburen (eenzaamheid bestrijden)
De telefooncirkel Camminghburen is een initiatief vanuit de Stamtafel Camminghaburen. Vanuit de stamtafel stellen wij ten doel om door middel van de telefooncirkel vooral buurtbewoners met kleine/beperkte netwerken te bereiken.
Bel Harry van der Snee voor meer informatie, 06-24226648
Buurtvereniging de Dyk
Deze buurtvereniging in Grou is een hulpactie begonnen voor mensen die in de problemen zijn gekomen door de maatregelen ter bestrijding van het Corona virus. Wie een hulpvraag heeft kan dat mailen naar dedykbuurtvereniging@gmail.com
De Luisterlijn
In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.
Locatie Leeuwarden
058 213 2000
AP boodschappen in Grou en Jirnsum
Hoe gaat het in zijn werk;
Bel Jan Vaas van Dorpenteam Zuid op 06- 13 96 94 25, geef naam, adres en telefoonnummer van de klant door.
Jan neemt contact op met AP, de boodschapper. AP belt met de klant.
Klant hangt tas met boodschappenbriefje op het afgesproken tijdstip aan de voordeur.
AP haalt de tas op en zwaait naar klant zodat ze elkaar hebben gezien.
AP doet boodschappen en betaald deze zelf.
AP brengt boodschappen bij klant, belt aan, blijft bij de voordeur staan en komt niet binnen, klant betaald de rekening liefst met pin.
AP heeft een mobiel pinapparaat.
De service is gratis!
Heel Nijlân Helpt
Nu het coronavirus oprukt en mensen die verplicht thuis moeten blijven i.v.m. risicogroep maar wel hulp nodig hebben, dan zijn wij van mening dat wij die mensen hulp moeten bieden als wijk. Mocht u, of iemand die u kent hulp nodig hebben dan kunt u dit ook aan ons doorgeven dan doen wij ons uiterste best om u te helpen waar nodig. Heeft u de mogelijkheid om te helpen bij het halen van boodschappen en dergelijke. Wij als wijkcentrum Nijlân zijn dan opzoek naar u! Houd uw omgeving/naasten ook in de gaten!! Het zijn de kleine dingen die het doen zoals eten wat u over heeft.
U kunt zich aanmelden via 0620044745, gelieve alleen maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur contact opnemen. Om de lijnen kort te houden zoeken wij mensen uit de wijk nijlân voor zowel mensen die hulp vragen als mensen die hulp willen bieden.
De Protestante Gemeente Britsum/Koarnjum/Jelsum
In verband met alle maatregelen vanwege het coronavirus is ons leven in korte tijd ingrijpend veranderd. Voor sommigen is een hectisch leven noodgedwongen tot stilstand gekomen, terwijl op anderen nu juist extra een beroep wordt gedaan. Mensen hebben zorgen vanwege hun werk of bedrijf. Mensen zijn angstig of eenzaam.
Wij hebben als kerkelijke gemeente een groot netwerk aan vrijwilligers. Mocht u in deze periode behoefte hebben aan: iemand die boodschappen voor u kan doen, hulp bij klusjes in huis en tuin, een gesprek om de lange dagen te onderbreken, andere praktische of geestelijke hulp.
Namens de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Britsum, Koarnjum en Jelsum,
Wijtse Kemker (voorzitter), telefoon: 058 257 2684
Ds. Mirjam Hulzebos, telefoon: 058-257 2829, mailadres: hulzebos.7@kpnmail.nl
https://britsum-koarnjum-jelsum.protestantsekerk.net/.
CAMBUUR VERBINDT
In actie tegen eenzaamheid
In deze moeilijke en onzekere tijden is het devies om afstand te houden en binnen te blijven. Alleen zo kunnen we samen deze crisis overwinnen en we roepen iedereen dan ook nogmaals op om zich hieraan te houden.
Wel kan dit binnen blijven in sommige gevallen leiden tot eenzaamheid en in het bijzonder voor onze senioren. Veel ouderen wonen alleen en hebben geen (groeps)activiteiten en sociale contacten. Als Cambuur Verbindt gaan we hier samen met de spelers van de eerste selectie wat aan doen! Hoe? Heel simpel: supporters kunnen senioren opgeven en die krijgen vervolgens een belletje van één van onze spelers. Zo kunnen ze toch hun verhaal kwijt en de spanning en onzekerheid van deze tijd even vergeten. Gewoon samen even over Cambuur praten.
Dus heb jij een opa, oma, vader, moeder, buurman of buurvrouw die wel een opkikker kan gebruiken? Vul dan het formulier in op de website en we gaan ons best doen om zoveel mogelijk mensen te bellen. https://cambuur.nl/nieuws/belactie-cambuur-verbindt-komt-in-actie-tegen-eenzaamheid/
SamenLeeuwarden
Naast de bekende vacaturebank, is er ook het onderdeel VoorElkaar. Hier kan iedereen die hulp nodig heeft een oproep doen door een vraag op de site te zetten. Wil je graag je hulp bieden, zet dan een aanbod op de site.
Zo kunnen inwoners van de gemeente Leeuwarden elkaar vinden en ondersteunen waar nodig. Je kunt via de site direct reageren op een vraag en/of aanbod.
https://www.samenleeuwarden.nl/burenhulpvragen
Landelijke initiatieven
Ready2Help (Rode Kruis)
Nu het coronavirus COVID-19 zich ook in ons land heeft verspreid, mobiliseert het Rode Kruis haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 70.000 mensen, is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze. In heel Nederland komen zij in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.
Ze verspreiden flyers op een aantal zichtbare plekken bij jou in de buurt, bieden aan boodschappen te doen en checken of je oude buurman nog genoeg medicijnen in huis heeft.
Mensen met een beperkt sociaal netwerk hebben nu extra hulp nodig. Wil jij ook helpen?
https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/ready2help/
We helpen
Zoek je iemand om boodschappen te doen? Of wil je weten wat mensen in jouw buurt nodig hebben zodat je kunt helpen? Whapp zoekt een match voor je. De app stuurt de vraag naar een aanbieder in de buurt. En zoekt verder bij een 'nu even niet'.
Extra handen voor de zorg
Vraag en aanbod extra zorgpersoneel coronacrisis versneld samenbrengen
Op deze site bundelen we initiatieven voor extra zorgpersoneel in de coronacrisis. Zorgmedewerkers en zorgorganisaties kunnen zich hier melden. Via regionale contactpunten van werkgeversorganisaties zal tijdelijke capaciteit met ervaring in de zorg gekoppeld worden aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben. Extrahandenvoordezorg.nl is een breed, niet-commercieel samenwerkingsverband van brancheorganisaties, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).Kijk op https://www.extrahandenvoordezorg.nl/
Niet alleen
Met het platform #Nietalleen probeert de EO zo goed mogelijk een hulpvraag aan de juiste hulpaanbieder te binden. https://nietalleen.nl
De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen elke dag gratis vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken met mensen in hun omgeving.
Met de kindertelefoon kun je over alles praten.
Chat via de site https://www.kindertelefoon.nl/chatten-of-bellen/ of bel 0800-0432.
Ouderenfonds - Zilverlijn
Een deel van de werkzaamheden bij het Ouderenfonds is stil komen de liggen.
Er zitten nu vele honderden vrijwilligers klaar om ouderen in het hele land te bellen via onze Zilverlijn.
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen.
Deelnemers worden iedere week op een vast dagdeel gebeld door een van onze getrainde vrijwilligers. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is.
De Zilverlijn is voor alle ouderen die het leuk vinden om regelmatig een praatje te maken aan de telefoon. Of het nu gaat om een gezellig praatje, een goed gesprek of een luisterend oor, iedereen is welkom.
Een telefoontje duurt ongeveer 20 minuten. Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk.
Kijk op de website voor meer informatie https://www.ouderenfonds.nl/activiteiten/zilverlijn
Thuisschoolmaatje
Geen docent maar een 'thuisschoolmaatje'
Je bent geen docent en ook geen huiswerkbegeleider. Je bent een maatje die, door drie keer per week een half uurtje te (video-)bellen, een leerling wat extra aandacht kan geven. Dit is een leerlingen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die op de middelbare school zit. Als thuisschoolmaatje geef je algemene ondersteuning. Je maakt een praatje, maar helpt een leerling ook bij het maken van een planning. Later in de week check je of het gelukt is om de planning te volgen.
Misschien help je ook door even wat woordjes te overhoren of luister je met aandacht naar wat voor de leerling die dag belangrijk, leuk of lastig was. De behoefte is per leerling natuurlijk anders. Jij hebt als coach een aanspreekpunt binnen de school van de leerling waarmee je met enige regelmaat contact hebt. Vaak zal dit een mentor zijn die de leerling goed kent en jou alles kan vertellen over hem of haar.
Meld je nu aan als thuisschoolmaatje. https://www.thuisschoolmaatje.nl/#over-thuisschoolmaatje
In je Uppie
Elkaar ontmoeten, juist nu!
“Al het vertrouwde is weggevallen. Alsof het kleed onder je wordt weg getrokken. Wie ben ik, wat kan ik nog? Dit gesprek biedt wat beschutting en dat is fijn.” Len (75)
In je Uppie aan de lijn
Houd afstand. Houd contact. Voor veel ouderen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom stelt UP! vanaf nu alle ouderen in Nederland in staat om leeftijdsgenoten te ontmoeten en even de zinnen te verzetten, met een telefonisch groepsgesprek over wezenlijke onderwerpen.
Hoe werkt dat dan, zit je met onbekenden in een groepstelefoongesprek? Ja! En dat werkt wonderbaarlijk goed, zo blijkt uit testgesprekken met ouderen. Iedereen zit nu min of meer in hetzelfde schuitje, dus het ijs is binnen een mum van tijd gebroken. UP! past opgedane ervaringen en methodiek uit haar reguliere In je Uppie gesprekken toe, dus er is een gespreksleider en een aansprekend onderwerp om het gesprek te kaderen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als vriendschap, familie of dankbaarheid.
Laagdrempelig met meerdere mogelijkheden
Deelname is gratis, ouderen betalen alleen de gesprekskosten via hun provider; de specifieke telefoonkosten voor het gesprek zijn afhankelijk van een ieders provider. Inbellen is mogelijk met elk type telefoon, ook met een vaste lijn. UP! wil naast deze optie in een vervolgfase beeldbellen ook mogelijk maken.
Individuele ouderen kunnen zich aanmelden via www.upinnederland.nl/aandelijn. Deze groepsgesprekken vinden op meerdere, vaste momenten in de week plaats.
Voor de Friestalige ouderen hebben we iedere week twee mogelijkheden om mee te doen aan een Fries gesprek.
Omdat we merken dat het toch het fijnst is om in je eigen taal te kunnen praten. Telefoonnummer 06 - 17 17 62 82
Resto van Harte
Resto VanHarte brengt mensen met elkaar in verbinding in haar buurtrestaurants in de strijd tegen eenzaamheid. Vanwege de coronacrisis is dit momenteel fysiek niet mogelijk. Het is niet voor iedereen even makkelijk op het moment. We missen het contact met de mensen om ons heen, zoals met familie en vrienden. Maar ook het kopje koffie met een bekende buur of gewoon een kletspraatje op straat.
Daarom zijn Resto VanHarte en MAGGI als partners tegen eenzaamheid het initiatief Ik kook VanHarte voor jou gestart, om toch met elkaar in verbinding te blijven.
Wil jij je gerecht delen met een gast van Resto VanHarte bij jou in de buurt? Kijk eens op de website. https://bit.ly/2V8qwv5
Vul vervolgens op de website in wat je gaat maken, wanneer en hoe we je kunnen bereiken. Resto VanHarte probeert jou dan te matchen met iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken.
Brieven aan Bep
Waar penvrienden aan elkaar gekoppeld worden zodat we in deze bizarre tijd een klein beetje minder alleen zijn.
HOE WERKT HET?
Welkom bij Brieven aan Bep. Hét penvriendenproject voor ouderen in (onder andere) verzorgingstehuizen.
Geïnteresseerde ouderen worden door ons gekoppeld aan enthousiaste brieven schrijvers die staan te trappelen om aan de slag te gaan zodat we op deze manier langdurige en waardevolle contacten opbouwen. Wie weet wat er ontstaat!
Wat wij nodig hebben zijn adresgegevens en een naam van de oudere. Alle penvrienden hebben wij vooraf telefonisch gesproken. Daardoor zijn wij op de hoogte van de interesses en bezigheden van de penvrienden. Het zou leuk zijn om iets van interesses van de ouderen mee te sturen, zodat wij de beste match kunnen maken, maar dit is natuurlijk niet verplicht! Mail deze gegevens naar brievenaanbep@gmail.com
De ANBO lijn
De ANBO heeft een speciale telefoonlijn waar ouderen naar toe kunnen bellen. Bijvoorbeeld om hun zorgen te delen, vragen te stellen of gewoon om een praatje te maken. De lijn is 7 dagen per week te bereiken van 09:00 tot 21:00. Het telefoonnummer is 0348 - 46 66 66. De lijn is beschikbaar voor leden en niet-leden.
Ook een initiatief?
Heb jij ook een initiatief, laat het ons dan weten door een mail te sturen naar vrijwilligerswerk@amaryllisleeuwarden.nl