Corona-acties in de gemeente Leeuwarden

Plaatsingsdatum: 19-04-2020

 

Ben je gestart met, of aangehaakt bij een initiatief dat kwetsbare inwoners ondersteunt? Laat het ons weten via vrijwilligerswerk@amaryllisleeuwarden.nl dan verspreiden we de boodschap verder!

Heb je ergens hulp bij nodig of wil je graag hulp aanbieden? Plaats je vraag of aanbod dan op SamenLeeuwarden.

In deze roerige tijden is het belangrijk om te kijken naar wat nog wel kan en mogelijk is. Zorg goed voor jezelf, maar denk ook aan een ander. Wees lief voor elkaar. Wil je mensen helpen? Of heb je zelf hulp nodig? Dit zijn de mogelijkheden lokaal en landelijk:

Lokale initiatieven

 

Leeuwarden Helpt

Iets doen voor een ander? Gemeente Leeuwarden brengt vraag en aanbod via online platform bij elkaar.

Uiteraard help je eerst de personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving zoals familie, buren en vrienden.
Wil je meer doen, geef je dan als kortstondig vrijwilliger op bij www.leeuwardenhelpt.nl
Ook als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan een praatje, een vrijwilliger die boodschappen voor je doet of je hond uitlaat kun je dit laten weten via www.leeuwardenhelpt.nl. Alle hulpvragen worden gebundeld en er wordt contact opgenomen wanneer er een geschikte vrijwilliger is gevonden. Uiteraard worden alle hulpvragen strikt vertrouwelijk behandeld.

 

Coronahulp Leeuwarden

Een Facebookpagina waar mensen die hulp nodig hebben of hulp willen bieden hun vraag of aanbod kunnen plaatsen.

https://www.facebook.com/groups/498371877784083/

 

Buurvrouw & Buurvrouw bus

De Buurvrouw&BuurvrouwBus is een legacy van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld in 2018. De focus van verbinden ligt nu op de rol en functie van "de buurvrouw" in onze mienskip. De aandacht gaat naar dak- en thuislozen, armoede, eenzaamheid en leed. Ook tijdens deze onzekere tijd waar eenzaamheid op de loer ligt staan zij klaar.

https://www.facebook.com/pg/Buurvrouw-Buurvrouw-Bus-108920357133803/about/?ref=page_internal

 

Heel Friesland belt (Sociaal Goud)

Als stichting strijden we tegen eenzaamheid onder onze ouderen, en hopen dat heel Friesland met ons meestrijdt door simpelweg een telefoontje te plegen!

Ben jij of ken jij iemand die behoefte heeft aan contact in deze turbulente tijden of wil je mee doen met #heelfrieslandbelt Vul het contactformulier in, dan koppelen wij de telefoonnummers. Want: digitaal bezoek is beter dan geen bezoek toch?

https://sociaalgoud.nl/heel-friesland-belt/

Daarnaast  is er nog de Sociaal Goud app, dé applicatie die ouderen in verbinding brengt met de rest van samenleving. Via de app schakelen ouderen op een laagdrempelige manier iemand in voor het uitvoeren van een klusje. Dus kun je op dit moment geen boodschappen doen of ken je iemand download dan de app. https://sociaalgoud.nl/sociaal-goud-app/

 

Netwerk Time to Connect

Als Netwerk Time to Connect hebben we helaas onze reguliere werkzaamheden stil moeten zetten vanwege het Coronavirus. Om wel een helpende hand te kunnen bieden hebben we de actie #Coronahulp opgestart. Een manier waarbij vrijwilligers zich aan kunnen melden om hulp te bieden aan inwoners van Leeuwarden die door het virus de deur niet uit kunnen. Te denken valt aan het halen van boodschappen/medicatie, het uitlaten van de hond, maaltijden maken en brengen e.d. 
Heb je hulp nodig, dan horen wij dat graag! 
Tel: 06- 39569130
Web: www.netwerktimetoconnect.nl

 

Stamtafel telefooncirkel Camminghaburen (eenzaamheid bestrijden)

De telefooncirkel Camminghburen is een initiatief vanuit de Stamtafel Camminghaburen. Vanuit de stamtafel stellen wij ten doel om door middel van de telefooncirkel vooral buurtbewoners met kleine/beperkte netwerken te bereiken.

Bel Harry van der Snee voor meer informatie, 06-24226648

 

Buurtvereniging de Dyk

Deze buurtvereniging in Grou is een hulpactie begonnen voor mensen die in de problemen zijn gekomen door de maatregelen ter bestrijding van het Corona virus. Wie een hulpvraag heeft kan dat mailen naar dedykbuurtvereniging@gmail.com

 

De Luisterlijn

In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.

Locatie Leeuwarden

058 213 2000

www.deluisterlijn.nl

 

AP boodschappen in Grou en Jirnsum

Hoe gaat het in zijn werk;

Bel  Jan Vaas van Dorpenteam Zuid op 06- 13 96 94 25, geef naam, adres en telefoonnummer van de klant door.

Jan neemt contact op met AP, de boodschapper. AP belt met de klant.

Klant hangt tas met boodschappenbriefje op het afgesproken tijdstip aan de voordeur.

AP haalt de tas op en zwaait naar klant zodat ze elkaar hebben gezien.

AP doet boodschappen en betaald deze zelf.

AP brengt boodschappen bij klant, belt aan, blijft bij de voordeur staan en komt niet binnen, klant betaald de rekening liefst met pin.

AP heeft een mobiel pinapparaat.

De service is gratis!

 

Heel Nijlân Helpt

Nu het coronavirus oprukt en mensen die verplicht thuis moeten blijven i.v.m. risicogroep maar wel hulp nodig hebben, dan zijn wij van mening dat wij die mensen hulp moeten bieden als wijk. Mocht u, of iemand die u kent hulp nodig hebben dan kunt u dit ook aan ons doorgeven dan doen wij ons uiterste best om u te helpen waar nodig. Heeft u de mogelijkheid om te helpen bij het halen van boodschappen en dergelijke. Wij als wijkcentrum Nijlân zijn dan opzoek naar u! Houd uw omgeving/naasten ook in de gaten!! Het zijn de kleine dingen die het doen zoals eten wat u over heeft.

U kunt zich aanmelden via 0620044745, gelieve alleen maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur contact opnemen. Om de lijnen kort te houden zoeken wij mensen uit de wijk nijlân voor zowel mensen die hulp vragen als mensen die hulp willen bieden.

 

De Protestante Gemeente Britsum/Koarnjum/Jelsum

In verband met alle maatregelen vanwege het coronavirus is ons leven in korte tijd ingrijpend veranderd. Voor sommigen is een hectisch leven noodgedwongen tot stilstand gekomen, terwijl op anderen nu juist extra een beroep wordt gedaan. Mensen hebben zorgen vanwege hun werk of bedrijf. Mensen zijn angstig of eenzaam.

Wij hebben als kerkelijke gemeente een groot netwerk aan vrijwilligers. Mocht u in deze periode behoefte hebben aan: iemand die boodschappen voor u kan doen, hulp bij klusjes in huis en tuin, een gesprek om de lange dagen te onderbreken, andere praktische of geestelijke hulp.

Namens de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Britsum, Koarnjum en Jelsum,

Wijtse Kemker (voorzitter), telefoon: 058 257 2684

Ds. Mirjam Hulzebos, telefoon: 058-257 2829, mailadres: hulzebos.7@kpnmail.nl

https://britsum-koarnjum-jelsum.protestantsekerk.net/.

 

CAMBUUR VERBINDT

In actie tegen eenzaamheid

In deze moeilijke en onzekere tijden is het devies om afstand te houden en binnen te blijven. Alleen zo kunnen we samen deze crisis overwinnen en we roepen iedereen dan ook nogmaals op om zich hieraan te houden.

Wel kan dit binnen blijven in sommige gevallen leiden tot eenzaamheid en in het bijzonder voor onze senioren. Veel ouderen wonen alleen en hebben geen (groeps)activiteiten en sociale contacten. Als Cambuur Verbindt gaan we hier samen met de spelers van de eerste selectie wat aan doen! Hoe? Heel simpel: supporters kunnen senioren opgeven en die krijgen vervolgens een belletje van één van onze spelers. Zo kunnen ze toch hun verhaal kwijt en de spanning en onzekerheid van deze tijd even vergeten. Gewoon samen even over Cambuur praten.

Dus heb jij een opa, oma, vader, moeder, buurman of buurvrouw die wel een opkikker kan gebruiken? Vul dan het formulier in op de website en we gaan ons best doen om zoveel mogelijk mensen te bellen. https://cambuur.nl/nieuws/belactie-cambuur-verbindt-komt-in-actie-tegen-eenzaamheid/

 

SamenLeeuwarden

Naast de bekende vacaturebank, is er ook het onderdeel VoorElkaar. Hier kan iedereen die hulp nodig heeft een oproep doen door een vraag op de site te zetten. Wil je graag je hulp bieden, zet dan een aanbod op de site.

Zo kunnen inwoners van de gemeente Leeuwarden elkaar vinden en ondersteunen waar nodig. Je kunt via de site direct reageren op een vraag en/of aanbod.

https://www.samenleeuwarden.nl/burenhulpvragen

 

Landelijke initiatieven

 

Ready2Help (Rode Kruis)

Nu het coronavirus COVID-19 zich ook in ons land heeft verspreid, mobiliseert het Rode Kruis haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 70.000 mensen, is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze. In heel Nederland komen zij in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.

Ze verspreiden flyers op een aantal zichtbare plekken bij jou in de buurt, bieden aan boodschappen te doen en checken of je oude buurman nog genoeg medicijnen in huis heeft.

Mensen met een beperkt sociaal netwerk hebben nu extra hulp nodig. Wil jij ook helpen?

https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/ready2help/

 

We helpen

Zoek je iemand om boodschappen te doen? Of wil je weten wat mensen in jouw buurt nodig hebben zodat je kunt helpen? Whapp zoekt een match voor je. De app stuurt de vraag naar een aanbieder in de buurt. En zoekt verder bij een 'nu even niet'.

https://whapp.nl/

Volgen | Social Media